Home > Informatie > PVC vloeren: Waarom wel of juist niet?

PVC vloeren: Waarom wel of juist niet?

PVC vloeren: Waarom wel of juist geen pvc vloer ?

Alle voor- en nadelen op een rij!

U wilt graag een nieuwe vloer in uw huidige of nieuwe woning. Daarom bent u op zoek naar een geschikte vloer. Hier en daar hoort u verhalen voorbij komen over een PVC vloer. Waar de één het een fantastische vloer vindt, hoort u van een ander dat er ook wat mindere kanten aan zitten. Om u meer duidelijkheid te geven, treft u hier alle voor- en nadelen van een PVC vloer. Zo maakt u vervolgens de juiste vloerkeuze voor uw woning!

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer (houtdecor, tegel of visgraat) is een houtvrije vloer. Deze vloer wordt gemaakt van kunststof en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. De vloer is dankzij de huidige technieken bijna niet van een echte houten of tegel vloer te onderscheiden.

PVC vloeren voordelen.

Gelukkig heeft een PVC vloer veel meer voordelen dan nadelen. U treft hier enkele voordelen:

  1. Levensduur

Een PVC vloer is een stuk sterker dan laminaat of vinyl vloeren. De vloer is sterk en gaat daarom jarenlang mee. Door de goede toplaag zullen er nauwelijks grove beschadigingen ontstaan.

  1. Eenvoudig te onderhouden

Een PVC vloer heeft een relatief glad oppervlak. Onderhouden kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen of te dweilen met of zonder reinigingsmiddel(op natuurlijke basis). Uiteraard kunt u de vloer enkele keren per jaar wat grondiger reinigen met de reinigingsproducten: pvc cleaner en polish.

  1. Geluidsreductie

PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Veel click PVC voldoet aan de 10 decibel norm. Wanneer u in een tussenwoning woont is deze vloersoort dus erg geschikt. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden, en wat hun eisen zijn. De vloer moet namelijk vaak minimaal 10 decibel kunnen dempen. Bij nieuwbouw kan het zijn dat de opgeleverde betonvloer al aan deze norm voldoet.

  1. Warmte doorlatend

PVC vloeren hebben de unieke eigenschap om zich aan te passen aan de temperatuur van de omgeving. Wanneer u vloerverwarming heeft, wordt de warmte door het dunne PVC gemakkelijk doorgelaten, waardoor de vloer snel warm aanvoelt. Bij verlijmd PVC (dryback) heeft u bijna directe warmteoverdracht. Bij een click PVC is het product aanzienlijk dikker en dus sprake van enig rendementsverlies.

  1. Geschikt voor vloerverwarming

Een PVC vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming. U hoeft dus niet bang te zijn voor beschadigingen aan uw vloer. Wel is het belangrijk dat u hier de juiste lijm en primer gebruikt. Teveel warmte kan ervoor zorgen dat de lijm oplost.

  1. Geen plakplinten nodig

Een dryback (verlijmde) PVC vloer kan strak tegen de muur of een bestaande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk.

  1. Makkelijk te vervangen

Mochten er na een tijdje een aantal beschadigingen zijn ontstaan op de vloer, dan is een deel van de dryback PVC vloer makkelijk te vervangen. De strook met de beschadiging kan namelijk individueel worden vervangen. Zo hoeft u niet de hele vloer te vervangen wanneer er een klein stukje beschadigd is. Wij adviseren u dan wel wat extra pakken te bestellen en deze als voorraad bij u thuis te bewaren.

PVC vloeren nadelen

Helaas hebben PVC vloeren ook enkele nadelen. Wanneer u kiest voor een PVC vloer moet u rekening houden met de volgende nadelen:

  1. Niet de goedkoopste vloer

Een PVC vloer is duurder dan een laminaatvloer of vinylvloer. Hier krijgt u natuurlijk wel kwaliteit en een onderhoudsarme vloer voor terug.

  1. Egale basisvloer vereist

Wanneer u kiest voor een verlijmde PVC vloer, dient u ervoor te zorgen dat de basisvloer egaal is. Een dryback PVC vloer is namelijk erg dun, waardoor oneffenheden doorwerken in het PVC. Een PVC vloer is daarom ook het best te leggen op een ondervloer van beton, anhydriet of zandcement. Heeft u een woning met een houten ondervloer? Kies dan voor een  click variant. Ook kunt u een dryback of click PVC vloer vaak wel leggen over een plavuizenvloer.

  1. Kans op beschadigingen

Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren. Ook is de kans op naden en kieren bij een PVC vloer groter.

Op zoek naar vloeren? Dan bent u bij JVS Zonwering aan het goede adres!
Contact
JVS Zonwering BV
De Heinen 22
5371 MJ Ravenstein (Nederland)
(mogelijk in navigatie: Huisseling)
 
Telefoon:
+31 (0) 486 850 119
(voorkeur via e-mail)
Website:
www.vloeren-discount.nl
E-Mail:
Copyright © 2024 JVS Zonwering - Alle rechten voorbehouden