Alle voor- en nadelen op een rij!
U wilt graag een nieuwe vloer in uw huidige of nieuwe woning. Daarom bent u op zoek naar een geschikte vloer. Hier en daar hoort u verhalen voorbij komen over een LAMINAAT vloer. Waar de één het een fantastische vloer vindt, hoort u van een ander dat er ook wat mindere kanten aan zitten. Om u meer duidelijkheid te geven, treft u hier alle voor- en nadelen van een LAMINAAT vloer. Zo maakt u vervolgens de juiste vloerkeuze voor uw woning!
Wat is een LAMINAAT vloer?
Een LAMINAAT vloer (houtdecor of tegel) is een combinatie van MDF of HDF met een toplaag van 3 tot 5 lagen melaminehars. De vloer is hierdoor UV bestendig en extra hard. een LAMINAAT vloer dient altijd zwevend gelegd te worden.
LAMINAAT vloeren voordelen.
Gelukkig heeft een LAMINAAT vloer veel meer voordelen dan nadelen. U treft hier enkele voordelen:
1. Prijs
Een LAMINAAT vloer is stukken goedkoper dan HDF-PVC, PVC, PARKET of GIETVLOEREN. De vloer is sterk en gaat daarom jarenlang mee
2. Eenvoudig te onderhouden
Een LAMINAAT vloer heeft een relatief glad oppervlak. Onderhouden kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen. Sommige laminaatsoorten zijn licht waterafstotend en lichtvochtig te dweilen.
3. Geluidsreductie
LAMINAAT vloeren staan er om bekend zeker niet geluidsarm te zijn, mocht u aan de geluidsnorm van 10 DB moeten voldoen dan dient dit door een passende ondervloer te geschieden. Let wel: vraag altijd na bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de vloer gelegd mag worden, en wat hun eisen zijn. De vloer moet namelijk vaak minimaal 10 decibel geluid kunnen dempen.
4. Warmte doorlatend
LAMINAAT vloeren hebben in vergelijking tot dryback PVC wat meer moeite om zich aan te passen aan de temperatuur van de omgeving. Wanneer u vloerverwarming heeft is er dus sprake van enig rendementsverlies.
LAMINAAT vloeren nadelen
Helaas hebben LAMINAAT vloeren ook enkele nadelen. Wanneer u kiest voor een LAMINAAT vloer moet u rekening houden met de volgende nadelen:
1. Niet de goedkoopste vloer
Een LAMINAAT vloer is duurder dan een PVC of vinylvloer. Maar goedkoper dan dryback of click PVC. Hier krijgt u natuurlijk wel kwaliteit en een onderhoudsarme vloer voor terug.
2. Egale basisvloer vereist
Wanneer u kiest voor een LAMINAAT vloer, dient u ervoor te zorgen dat de basisvloer geheel egaal is en anders dient u deze te egaliseren of met de juiste ondervloer uit te vlakken!
3. Laminaat contactgeluid
Bij een LAMINAAT vloer kan er sprake zijn van hinderlijk laminaat contactgeluid. Dit dient u te verminderen met een passende geluids reducerende ondervloer.
4. minder geschikt voor vloerverwarming
Een LAMINAAT vloer is minder geschikt voor vloerverwarming. Doordat u deze zwevend legt en het product dikker is heeft u rendementsverlies.
5. Hoogteverschil, en mogelijk niet drempelloos te leggen
Een LAMINAAT product is dikker dan vinyl of dryback pvc, vaak tussen de 6-10 mm dik. Wellicht moet u dus deuren inkorten en overgangsprofielen plaatsen in deuropeningen.